meghivo2 Zene Világnapja, 2008. szeptember 30. Biatorbágyi Faluház

A Zene világnapjára két programot hirdetett meg a biatorbágyi Pászti Miklós Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a Faluház. Az Előttem az utódom című koncerten a művészeti iskolai diákok és tanárok adtak elő közösen különböző hangszeren darabokat, megmutatva a hallgatóságnak, hogy felkészült zenetanáraink szárnyai alatt formálódnak a következő évtizedek előadóművészei.

A koncert végén Bolyki András, aki az est levezetője is volt, nyitotta meg Horváth Imre Fénybe zárt hangok című fotókiállítását. Az énekművész a kamera túloldalán állva értelmezte a „hang-képeket”.

„A kép az időből kiszakított és megállított mozdulat. Ha a kép áll, és tartalma a megmerevített mozdulat, akkor miért van olyan érzésünk, látva ezeket a görcsbe merevedett zenészeket, a hangszereiket mozdulatlanul tartó művészeket, hogy valami megmozdul, valami elindul bennünk? A fotók elõtt állva elkezdjük hallani az éteri muzsikát, felzúgó hangzavart, ritmust, és a szívet melengető harmóniát.
A zenészt látjuk a képeken, aki megküzd a körülményekkel és önmagával, hogy a legszebb pillanatot varázsolja elénk hangokból, és ez elindít bennünk emlékeket. Hangemlékeket. […]
A Teremtő megajándékozott bennünket a belső hallás különös képességével. Ha nem rezeg a levegő, ha nem adott a zene természetes közege: az idő, akkor is tudjuk hallani, és élvezni a muzsikát. Ez a lelkünk húrja!
Ezen játszik biai Horváth Imre, amikor elénk tárja zenész portréit. Szépen komponál, a felesleges háttér, és színpadelemek nélkül, csak a lényegre irányítja figyelmünket. Ma már mindenki fotózik, de gépével üzenetet hordozó képet alkotni, csak az avatott művész képes. […]
Biai Horváth Imre a képeivel most bennünk kelti életre a zenét, és így válik zenész kollégává a fotóművész. Zenét hoz létre bennünk a fotóival.”
Az előtérben 57 fotón láthatta a közönség a magyar dzsessz, rock és komolyzene több képviselőjét. Több „hazai” szereplő is jelen volt. A képek megörökítették a Bolyki Brotherst, Lőrincz Zoltánt a Flúgból, valamint Lévai Máriát, Korbuly Klárát és Bolyki Esztert, akik nemcsak zenéjükkel, hanem tanári tudásukkal is növelik a biatorbágyi zenei élet minőségét. Három képpel bemutatkozott Horváthné Nagy Erzsébet is, aki az operagálán Kovácsházi Istvánt és barátait örökítette meg „munka közben”.

zenevilagnap 3375  zenevilagnap 3376  zenevilagnap 3370

Itt vehette át Horváth Imre elsőként a Gerendás Mihály-díjat, melyet Szarvassy Imre, az Aesculap Fotóklub elnöke és Godó Ferenc, a SOTE Szakkollégiumának Főigazgatója alapított ez évben.
A zenei előadás és a fotókiállítás – melyek önállóan is megállták helyüket – egymást erősítve méltó keretet adtak a Zene világnapjának.

zenevilagnap 3378  zenevilagnap 3379  zenevilagnap 3382