Kápolnaavatás

Bár két napig esővel riogattak az égiek, de június 6-án 14 órára szétpattantak a felhők és ragyogó napsütésben avathatták a felújított iharosi Szily-kápolnát az alapítvány és az érdeklődők.
A Rigófütty énekegyüttes két tagja, Sárkány Orsi és Kéthely Nagy Luca gyönyörű énekével kezdődött az ünnepség. Majd az alapítvány új elnöke, Hodosi Erika köszöntötte a meredek szerpentinúttól kifulladt nagyszámú közönséget. Az egyik alapító, Horváth Imre arról szólt, hogy az épület elkészült, de tennivaló (berendezés, környezet, Keserű-kút) van még bőven. Dr. Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke avatta fel az épületet. Megáldotta Hutóczky Béla atya. Palovics Lajos alapítóként, polgármesterként és turistaként üdvözölte az alapítvány munkáját. A civil szervezet a felújításról szóló ajándékkiadvánnyal lepte meg az avatáson részt vevőket. Az esemény keretét az énekesek domboldalon felcsendülő dala adta.

Az alapítvány az egykori Grassalkovich-kastélybeli bál nosztalgiázásaként, hagymás, pirosaranyas zsíros kenyérrel, süteményekkel, borral és üdítőkkel vendégelte meg a látogatókat a szerpentin aljában lévő, felújításra váró Keserű-kútnál.
Az avatásról tudósított a Duna Televízió.
(Az avatásról további részletek a Biatorbágy Kultúrájáért Alapítvány honlapján, a www.biatorbagyka.hu oldalon.)

  A Klubrádió Horváth Imrével készített interjút Biatorbágyról, a Szily-családról és a kápolna-felújításról. Meghallgatható: http://www.klubradio.hu/index.php?id=44 (2009_06_02, 1. rész). Írás jelent meg a kápolnáról a múlt-kor történelmi portálon, a műemlékem.hu oldalon és a National Geographic Magyarország oldalán.

Vissza