A Biatorbágyi Krónika archívumának feltöltöttsége: Borítók: 100%. Tartalomjegyzékek (html): 2012/1–2000/1.
Cikkek (pdf): 2011/5–2000/1 (Megtekinthető Adobe Acrobat Readerrel.)

 
A Krónika legutóbbi száma: 2012/2 szám

Biatorbágy önkormányzati képviselő-testülete módosította „Biatorbágy” név és címerhasználat szabályairól alkotott önkormányzati rendeletet. E szerint a Biatorbágy név és címerhasználatára kiadott eddigi engedélyek hatályukat vesztették, Biatorbágy neve és címere csak ismételt engedélyezési eljárás után használható, a „jogosulatlan felhasználást” bírság kiszabásával fenyegetik.
Véleményünk szerint Biatorbágy önkormányzata jogszerűtlenül járt el, ezért állásfoglalást kértünk felsőbb hatóságtól.  Ameddig ezt nem kapjuk meg – a „jogosulatlan felhasználás” elkerülése érdekében – ideiglenesen szüneteltetjük a Biatorbágyi Krónika megjelentetését, és más módon hozzuk nyilvánosságra írásainkat.
 

 
 
  Szent Vendel-túra
Hagyományos helytörténeti és FOTÓTÚRA – Szeptember 29-én, 9 órától.

A Biatorbágy Kultúrájáért Alapítvány 1993-ban karolta fel azt a kezdeményezést, amely a Szent Vendel-kápolna megmentésére szólított fel. 1994 áprilisában egy figyelemfelhívó kirándulást tettek: „Tégy egy lépést a kápolnáért”. 1998-tól minden ősszel – Vendel-nap környékén – meghirdetik e hagyományos természetjáró és helytörténeti sétát Szent Vendel-túra néven.

Kiindulási pont a Szent Vendel téren lévő Szent Vendel-szobor. A kirándulás útvonala: Viadukt, Iharos, Keserű-kút, Szent Vendel- (Szily-) kápolna. Rövid pihenő után a Szarvas-hegy, Öreg-hegy, Madárszirt. A déli harangszó általában a Nyakaskőnél éri a kirándulótársaságot. Ebéd után a Kutya-hegyen át a biai református temetőben lévő Szent Kereszt-templom romjai felé veszik az irányt, majd főhajtásnyi időre megállnak Karikó János sírjánál. A Szily-kastély érintésével a Szentháromság-szobornál a délutáni órákban ér véget a túra.

A kirándulás célja – amellett hogy a szabad levegőn végzett séta során helytörténeti ismereteket is szerezhetnek –, hogy ráirányítsák a figyelmet természeti, kultúrtörténeti értékekre, védendő műemlékekre. A túra remek alkalom az I. Biatorbágy Fotópályázatra való felkészülésre. .

A túra útvonalát, az ott található helytörténeti érdekességeket találhatják meg e kiadványban, mely a 2007. évi (és a 2008. évi) kirándulás résztvevői az alapítvány ajándékaként vehettek kézbe. A kiadvány.
 


   

Helyreigazítás

Biatorbágy polgármestere 7 rendben sajtópert kezdeményezett a Biatorbágyi Krónika ellen.
A bíróság két esetben igazat adott neki, öt esetben elutasította a keresetet. Részlet az ítéletből:

    Húszéves a Biatorbágyi Krónika
 

Vendel-túra
A Biatorbágy Kultúrájáért Alapítvány jó kiránduló idõ esetén október 30-án, szombaton rendezi meg hagyományos õszi természetjáró, helytörténeti kirándulását. Túránkat ajánljunk minden érdeklõdõnek, aki szeretné a helyszínen megismerni településünk múltját, városunk természeti és épített értékeit. Kirándulásunk során több olyan mûemléket, mûemlék jellegû építészeti alkotást érintünk, mely a Biatorbágy Kultúrájáért Alapítvány munkája által maradt fenn, hogy azt unokáink is láthassák.
Gyülekezõ a torbágyi óvoda (Fõ u. 61.) elõtt álló Szent Vendel-szobornál 9 órakor, indulás negyed 10-kor. Útvonal: Viadukt, Iharos, Keserû-kút, Szent Vendel-(Szily-)kápolna. Rövid pihenõ után a Szarvas-hegy felé vesszük az útirányt. Öreg-hegyen át a Madárszirten keresztül jutunk el a Nyakaskõhöz, melyre felmászva elénk tárul Biatorbágy teljes panorámája. Dél körül rövid pihenõt tartunk Puskásék pincéjénél. A Hámory-villa, Czöndör-kút, érintésével érkezünk a kutya-hegyi Orbán-kereszthez. A biai református temetõben megnézzük a Szent Kereszt-templom romjait, Karikó János népköltõ sírját. A Szily–Fáy-kastély megtekintése után a Szentháromság tér következik, majd az I. világháborús emlékmûnél a délutáni órákban ér véget a kirándulásunk, melyre mindenkit szeretettel várunk. (http://www.biatorbagyka.hu)

A 2010. évi biatorbágyi helyhatósági választások eredménye
Polgármester: Tarjáni István (Fidesz)
Képviselők:
(1. vk.) Szakadáti László - Fidesz,
(2. vk.) Dr. Kelemen Gáspár - SZBE,
(3. vk.) Nagy Tibor - Fidesz,
(4. vk.) Fekete Péter Zoltán - Fidesz,
(5. vk.) Varga László  - Fidesz,
(6. vk.) Dr. Palovics Lajos - SZBE,
(7. vk.) Kecskés László - Fidesz,
(8. vk.) Koleszár Kázmér - Fidesz,
(listás)  Barabás József - SZBE,
(listás)  Dr. Lehel István - KDNP,
(listás)  Sólyomvári Béla - Fidesz.

HELYESBÍTÉS
A Krónika 2010. szeptemberi számának 6. oldalán beszámoltunk a szeptember 2-ai testületi ülésről. Ebben az alábbiakat írtuk: "A Biatorbágyi Vízművek Kft. ügyfélszolgálata eddig a Baross Gábor utcai telepen és a Fõvárosi Vízművek ügyfélszolgálatán mûködött. Most a K&H Bank Szabadság úti épületébe költözne, ahol színvonalasabb ügyintézésre nyílik lehetőség. Emellett a taggyűlés számára faxos szavazás lehetősége volt a napirend témája. Szakadáti László a vízművek átvilágítását javasolta. A polgármester figyelmeztette, hogy nem ez a témája a napirendi pontnak, jó lenne, ha az is érdekelné a képviselőt, ami az előterjesztés. Erre Szakadáti László kijelentette: Nem szavazok, mert a polgármester bunkó volt ma. Tessék tisztességesen vezetni az ülést, férjen el saját egójában – mondta. E kijelentéshez Varga László is csatlakozott. Így a két Fidesz-képviselő szavazata nélkül 6 igen, 1 nem, 3 tartózkodással fogadták el a Vízművek Kft. társasági szerződésének módosítását."
És bár a 6,1,3 arányú szavazat többségi, ez mégsem jelenti a határozat elfogadását, mert az igen szavazatok száma nem haladja meg a teremben lévő képviselők 50% + 1 főt. Így a két fideszes képviselő szavazatmegtagadásával nem lett eredményes az előterjesztés, a biatorbágyiak vízügyekben továbbra is a nehézkesebben intézhetik ügyeiket. (A szerk.)
 

BIATORBÁGYIAK ÉS BIATORBÁGY A TUDOMÁNYBAN III.
2010. április 24-én

16 órától   Előadások a Faluház klubtermében

18.30-kor  A Biatorbágyi Fotóklub bemutatkozó és természetfotó-kiállítása a klubteremben és a nagyterem előterében.
  Az Édes, kedves szülőföldem című irodalmi összeállítás Vladár Anna költőnő születésének 130. és  Karikó János költő halálának 100. évfordulója alkalmából
Nagy Gy. György természetfotós előadása
  Elindult a Szövetség Biatorbágyért Egyesület honlapja
    BKV-botrányba keveredett a Bia Futura elnöke?
    Előre eladták a metrókocsik belsejét
Index - 2009. 10. 5.
  Elindult a biatorbágyi fotóklub honlapja
    Képmutatóan „átengedett” költségvetés
    Követendő példának állítva
• Teljes cikk     • Sólyom László teljes beszéde
    Képviselői „csúsztatás”
  A szülőföld szépsége
    Honlap Pászti Miklósról
www.pasztimiklos.com 
  Ne pusztíts! Segíts!
    FENYÍTÉS
    Stencilgép a tóparti fészerben

    Az a bizonyos 1986-os év, avagy egy dokumentumfilm margójára

 

Kápolnaavatás
 

    A vadászíjászat ösvényén
Bővebben => (Biatorbágyi Krónika 2009/4)
  Elkészült a Bolyki Brothers új CD-je, a POWER!
A dalokból részletek hallgathatók a www.bolyki.hu oldalon.

Felvétel a kápolnánál
A DunaTV készített egy félórás riportot a Bolyki Brothersszel, a helyszín a Szily-kápolna volt. A felvételt pünkösd hétfőn 14 órakor, ill. kedden 9 óra 5 perckor sugározták.

  Kőkereszt megáldása

A Biatorbágy Kultúrájáért Alapítvány 2009. április 4-én, 15 órakor hívta az érdeklődőket a Szent István utca végén, a Szelíd-tavi téren álló kőkereszt megáldására. A keresztet megáldotta Hutóczky Béla atya. A kereszt restaurálását és a tér rendezését a Biatorbágy Kultúrájáért Alapítvány végeztette Biatorbágy Város Képviselő-testülete, a Biai Szent Anna Karitatív Alapítvány, valamint biatorbágyi polgárok támogatásával.

 
 
 
   

Tényekre alapozva, tisztességes hangnemben 

   

Tisztességtelen piaci magatartás

    Régebbi hírek